Schemă Ponzi pe piața vinului

John Fox, cândva un comerciant de frunte al vinurilor, a pledat vinovat în procesul în care era acuzat de a fi operat o masivă schemă Ponzi la Premier Cru, un magazin de vinuri din Berkeley la care era cofondator din 1980.

Conform Wine SpectatorAncheta FBI a început în 2016, după ce Premier Cru a intrat în faliment, lăsând cu buza umflată mii de clienți ce plătiseră în prealabil pentru vin pe care însă nu l-au primit niciodată. Magazinul era cunoscut pentru ofertele sale apetisante pentru vinuri etichetate cu ”În curând pe stoc”.

În cererea de faliment, firma a declarat datorii de 70 milioane de dolari, o parte provenind din comenzi neonorate dar plătite de către aproape 9000 de clienți.

Fox a recunoscut cel puțin două practici prin care își înșela clienții: prin falsificarea comenzilor de achiziție pentru vin ce în fapt nu fusese contractat, dar înregistrat la vânzare în inventarul Premier Cru. Vinul era mai apoi scos la vânzare pe situl Premier Cru sub prețul pieței.

Această practica a început undeva intre 1993 și 1994, iar intre 2010 și 2015 clienții au plătit peste 20 de milioane de dolari pentru aceste vinuri fantomă.

Totodată Fox a ”redirecționat bani provenind de la clienții actuali pentru a obține vin pentru clienții anteriori”.

John Fox a admis ca a folosit conturile și cardurile de credit ale companiei pentru cheltuieli personale, pentru a plăti credite imobiliare, facturile soției, taxa de școlarizare a fiicei sale, taxa de membru pentru 2 cluburi private de golf, precum și ”achiziția sau închirierea de numeroase mașini de lux (incluzând automobile Corvette, Ferrari, un Maserati și numeroase Mercede-Benz).” De asemenea a mărturisit că a cheltuit ”peste 900 de mii de dolari cu femei întâlnite online”.

Judecătorul cazului a dispus vânzarea a 78 de mii de sticle de vin din depozitul Premier Cru pentru recuperarea datoriilor. Veniturile rezultate, minus cheltuielile legale și administrative vor fi redistribuite creditorilor, în timp ce clienții magazinului e puțin probabil sa primească înapoi mai mult de câțiva cenți pe dolar.

Sursa: Wine Spectator, Octombrie 2016 (www.winespectator.com)

Distribuie acest articol!